El Manga: Part 1

23 de febrer del 2010
El manga (漫画, en kanji; まんが, en hiragana; マンガ, en katakana) és el còmic d'origen japonès, desenvolupat a finals del segle XX. El manga, és un còmic apte per a totes les edats.Inclou una àmplia gamma de temes: acció-aventura, romanç, esports, drama històric, comèdia, ciència ficció-fantasia, misteri, terror, sexualitat, el món de les empreses i el comerç entre altres.

Els mangues es classifiquen en diferents gèneres depenent el seu contingut. No obstant no tots els mangues segueixen les pautes establertes del gènere en què estan classificats. Hi ha una gran varietat de gèneres dirigits a diferents sectors de la societat:

  • Shōjo: Literalment "noia jove". És aquell manga amb temàtica romàntica, dirigit a un públic femení adolescent. Després del shōnen és el gènere amb més èxit. Entre els shōjo amb més èxit es destaquen: Sailor Moon, Card Captor Sakura i Fruits Basket entre altres.
  • Shōnen: literalment "noi". És aquell manga destinat a públic adolescent masculí; és caracteritza per grans dosis d'acció i aventura deixant bastant de banda la part amorosa. L'argument acostuma a desenvolupar-se al voltant de les escoles i instituts dels personatges o en mons ficticis. És el gènere que té més èxit de tots, ja sigui en vendes individuals del mangues com en nombre. Entre els shonens amb més èxit es destaquen: Bola de drac, One Piece i Naruto entre altres. 
  • Seinen: Temàtica per a adults. Són històries més madures, tot i que a vegades se sol confondre amb el shōnen, tracta temes més profunds com ho són: la sexualitat o la política.Entre el seinen amb més èxit es destaquen: Lupin III, Akira i Old Boy entre altres.
  • Jōsei: És un gènere principalment creat per dones, i per a dones. Tracta els temes des d'un punt de vista més adult. I pot tocar temes de la vida quotidiana de les dones adultes. És menys estilitzat. Alguns exemples són: Nodame Cantabile de Tomoko Ninomiya i Nana d'Ai Yazawa.
  • Yaoi: Yaoi, és una abreviatura de yama-nashi ochi-nashi imi-nashi (que significa "sense clímax, sense resolució, sense sentit"). Són aquells mangues que la seva temàtica tracta la homosexualitat entre homes. 
  • Shōnen-ai: Literalment "amor entre nois". Estil semblant al yaoi però sense ser explícit sexualment. Utilitzat sovint en les parelles de les subtrames del shōjo. 
  • Yuri: És aquell manga de temàtica lèsbica. A diferència del yaoi, tot i incloure sovint relacions sexuals, és molt més censurat i d'històries habitualment ambigües a la frontera amor/amistat. 
  • Hentai: És el manga de temàtica pornogràfica on les històries tan sols tenen finalitat sexual. Dirigit majoritàriament a públic masculí. L'estil del dibuix és molt exagerat sobretot en personatges femenins. 
  • Mecha: És aquell manga que tracta de robots gegants. Entre els mecha amb més èxit es destaquen: Mazinger Z, Evangelion i Tengen Toppa Gurren-Lagann entre altres. 
  • Jidaimono: Manga amb temàtica històrica. 
  • Ecchi: Manga humorístic amb contingut eròtic. Un exemple clar d'una escena ecchi seria quan hi ha una noia en roba interior o despullada i davant un noi paralitzat que li surt sang pel nas. A diferència del hentai, en l'ecchi no hi ha escenes de sexe, tants sols es veuen parts del cos nues o amb roba interior (les parts baixes molt rarament surten nues) amb o la silueta dels personatges. Un exemple serie: Chobits. 
  • Gore: Manga amb un contingut de terror i escenes de sang i fetge.
  • Gekiga: Manga caracteritzat per ser molt realista, emocionalment fosc i sovint molt violent. És un subgènere del seinen ja que està destinat a adults. 
  • La nouvelle manga: Combina el còmic Franco-Belga amb el manga japonès.

Demà penjaré la segona part d'aquest article, on posaré pàgines d'interés, botigues on comprar-n'hi, les editorials aquí a España, etc...

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada

Photobucket